CWN Najaarsconventie 2020

Helaas is deze conferentie gecanceld vanwege de aangepaste strengere Corona Maatregelen.

Najaarsconventie 2020
22-25 oktober 2020
Thema: Tent voor de Ziel


Soms loop je met je ziel onder je arm. Je weet niet goed waar je het moet zoeken: waar zou jouw ziel, of die van een ander, een plek kunnen vinden en een beetje rust? We vragen ons af of er zoiets bestaat als een Tent voor de Ziel, een tijdelijke rustplaats waar je samen met anderen, getroost, verrast, aangezet wordt om te leven. Ook als je rusteloos bent, of op de vlucht misschien. Is de kerk jouw Tent voor de Ziel? Of misschien zelfs die oude dorpskerk?

Sprekers
Samuel Lee: verlangen naar een nieuw soort Christendom
Samuel Lee vluchtte als tiener uit het Midden-Oosten, ging in Nederland studeren aan de Vrije Universiteit, leidt al 25 jaar een kerk van migranten uit allerlei landen en werd dit jaar gekozen tot Theoloog des Vaderlands. Samuel heeft ons veel te vertellen over de wereld van migranten in Nederland, een wereld die de meesten van ons niet goed kennen. Hoe heeft hij een schuilplaats gevonden voor zijn ziel, in alle turbulentie die hij meemaakte? Hij vertelt onder meer waar hij God ontmoette en wie hij nog meer tegenkwam op zijn weg. Hoe kijkt hij als theoloog naar onze geseculariseerde samenleving? Ook vertelt hij hoe zijn blik is veranderd en hoe leerde te kijken van buiten naar binnen. Een indringend en aansprekend verhaal.

Jacobine Gelderloos: blijvend behoefte aan gemeenschap en rituelen
Jacobine Gelderloos is een jonge theologe. Ze komt uit Den Haag en woont in de stad Groningen, maar specialiseerde zich in de rol en betekenis van dorpskerken. Daar promoveerde ze zelfs op. Ze vertelt ons wat ze heeft met dorpen en dorpskerken. De gebouwen waar velen jarenlang gedachteloos langsfietsen zouden in de huidige tijd zomaar eens van functie kunnen veranderen, en een restaurant worden of een woonhuis. Veel kerkgebouwen verliezen hun oorspronkelijke betekenis. Dat roept vragen op. Hoe zit het met de plek van God midden in het dorp? Als de kerk al lang niet meer in het midden staat, wat maakt haar dan toch bijzonder? Hoe kan de kerk weer in het centrum van de gemeenschap staan en opgemerkt worden? Hoe ervaart een dorp dat God aanwezig en nabij is?

Viering met Reinier Sonneveld en band Mensenkinderen
Wij zijn de kerk… Een vriendenclub? Schatbewaarder van de heilige (oude) verhalen? Gemeenschap van de gelovigen? Een plek om op te laden? In een verrassende vorm nemen schrijver en spreker Reinier Sonneveld en de band Mensenkinderen je mee in een zoektocht naar het hart van de kerk, naar waar je de kerk kunt vinden en hoe je eraan mee kunt bouwen. Het wordt een feestelijke viering, met momenten van verstilling en schoonheid. Want ook als we anderhalve meter afstand moeten houden, delen we veel en werken we samen mee aan iets groots. Ook als je zelf het gevoel hebt dat je er misschien niet bij hoort.
Reinier Sonneveld is schrijver. Tijdens de lockdown publiceerde hij binnen vier weken het boekje ‘Waar is God in de crisis? En waar ben ik?’. Hij vermijdt daarbij de grote woorden, maar zoekt op een gelovige manier naar God.
De Nederlandse band Mensenkinderen is een van de vele takjes aan de oude boom van religieuze kunst. Zanger en muzikant Bas van Nienes grasduinde door de honderden gezangen in het Liedboek der Kerken, die tot de meest gezongen liederen van Nederland behoren. Hij pakte de coupletten die hem het meest raakten, husselde regelmatig de zinnen, en schreef er compleet nieuwe melodieën bij.

DASH op zaterdag met Rikko Voorberg
Waar vind je als gelovige millennial een plek waar je je thuis voelt, een tent voor je ziel zeg maar? Hoe vorm je samen een gemeenschap? Neem je je verantwoordelijkheid en wordt er naar je geluisterd? Rikko Voorberg komt spreken en dan gaat het over wezenlijk dingen. Bijvoorbeeld: waar je kunt ervaren dat het geloof echt is, waar je een tent vindt voor je ziel, of je die misschien zelf moet regelen en ook: of het een beetje leuk is in die tent.
 
Het bestuur: Herfstconventie 2020 en Corona
Wat hebben we elkaar gemist in het voorjaar! We moesten de conventie afzeggen vanwege de corona-pandemie. Gelukkig is er nu groen licht voor de Najaarsconventie 2020. Maar hoe zit dat nu met corona? De Najaarsconventie 2020 zal zo veel mogelijk corona-proof georganiseerd worden. Samen met de Betteld, die inmiddels veel ervaring heeft met het organiseren van bijeenkomsten in corona-tijd, heeft een werkgroep gekeken naar alle activiteiten die horen bij een conventie, en daarbij de vraag gesteld: hoe kunnen we die activiteit corona-proof vormgeven? Gelukkig blijkt dat goed mogelijk. De Betteld heeft veel zalen beschikbaar, er is de mogelijkheid van live-streams en er is genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden. Dezelfde werkgroep houdt in de gaten welke regels de overheid in de tussentijd aangeeft, en ook wat dat betekent voor de manier waarop de conventie georganiseerd wordt. Daar kan de komende maanden nog ontwikkeling in zijn.
Voor nu kunnen we toezeggen dat we een verantwoorde conventie aanbieden. Die kan iedereen rustig boeken, want als het toch nodig blijkt dat we de conventie weer afzeggen, krijgt iedereen zijn/haar inschrijfgeld terug. Wij zien uit naar een vreugdevolle ontmoeting met jong en oud, in oktober, op de Betteld!
do 22 okt. t/m zo 25 okt.
19:30
€ 0.00